Послание – февруари 2022 г.

Послание – февруари 2022 г.

Ако изповядваме греховете си, Той е верен и праведен да ни прости греховете и да ни очисти от всяка неправда.

I Йоан 1:9

За прошката

В края на месец февруари източноправославната църква отбелязва т.нар. „неделя месопустна“. Нарича се „месопустна“, защото от нея започват Великденските пости. Известна е още и като „месни заговезни“, защото в събота срещу неделя за последно преди Великден се яде месо.Тогава младите отиват при старите и си искат прошка за греховете, които са извършили спрямо тях.

Апостол и евангелист Йоан е записал в своето Послание, че при Бога може да се отиде не само в един ден от годината, но всякога. Когато и да сме съгрешили, можем, даже е задължително, да застанем под кръста и да помолим за милост от небето. Тогава, ни казва Йоан, Бог благодарение на Своята вярност и правда ще ни прости.

Но защо да ни прощава? Нали ние сме Го наранили с греха си? Апостолът посочва, че има две причини. Едната е, че Бог остава верен на обещанието Си още от Битие 3:15, където заявява, че ще унищожи дявола. Именно затова изпраща и Единородния Си Син – Господ Исус Христос. Другата е Неговата правда (справедливост), задоволена на Кръста. Затова Той е готов да прощава. Защото за всичко Господ Исус плати. Тук идва и въпросът: Ти поискал ли си прошка? Не само от ближния, но най-вече от Бога?

п-р Станислав Алексиев