Послание – декември, 2023 г.

Послание – декември, 2023 г.

Като светлина

Аз дойдох като светлина на света, за да не остане в тъмнина никой, който вярва в Мен.

Йоан 12: 46

            Около Рождество всичко светва в ослепителен блясък. Лампи във всички цветове. Украшенията на елхата. Наоколо сякаш всичко мига и дарява отблясъка на хората. Може би така трябва, все пак е празник!

            Евангелист Йоан е записал думите на Господ Исус Христос пред множествата, малко преди да се оттегли заедно с учениците Си и след известно време на бъде арестуван и предаден на разпятие. В тях Той им казва каква е причината за Неговото идване на тази земя. Разяснява им защо е необходимо Рождество. Исус пояснява, че се е родил, за да бъде светлината на света. Не онази от елхата или от витрината на магазина, а светлина с мисия. Смисълът на Неговото раждане е да донесе светлина в сърцата на хората, които вярват в Него.

            По всичко личи, че светът, в който се ражда Спасителя, е потънал в мрак и тъмнина. Той се ражда, за да покаже на хората какви са те всъщност. Грешници, ходещи пипнешком, мислейки си, че знаят и могат много. Но само истинската Светлина – Христос дарява поглед. Поглед, с който можем да виждаме Бога и себе си.

Нека, докато гледаме блещукащите гирлянди и светещите лампички, да се замислим, дали виждаме, дали прозираме нашата духовна нищета и огромната нужда от Светлината Христос в живота си.

Честито Рождество Христово и благословена Новата 2024 г.!  

п-р Станислав Алексиев