Послание – февруари, 2024 г.

Послание – февруари, 2024 г.

Февруари – месец на очистването

Приятели, обикновено се смята, че февруари е месец на виното и любовта. Но знаете ли, че в този месец има нещо друго по-значимо, заради  което можем  да се замислим? То се корени в името на месеца.

Първият месец от годината е кръстен на римския бог Янус, от където идва и името януари. Янус е изобразяван с две лица, обърнати в противоположни посоки – едното гледа към миналото /старата година/, а другото към бъдещето /новата година/. Янус се свързва с началото, преминаването, завършването.

А февруари? Февруари е включен в римския календар през 153 г. пр. Хр. Думата идва от латинската дума Februaе, което означава пречистване, очистване, и от името на бог Фебруум. Затова древните римляни нарекли месеца празник на очистването, защото през това време от годината извършвали жертвоприношения за очистване от греховете.

Не е ли за нас това добър повод да се замислим за очистването от греховете?

Авторът на Евреи, когато пише за превъзходството на Христовата жертва над старозаветните такива, заявява: И почти мога да кажа, че по закона всичко с кръв се очиства; и без проливането на кръв няма прощение (Евреи 9:22). Тук се разкрива значението и силата на кръвта в старозаветния ритуал. Но кръвта е много важен очистващ „препарат“ и в Новия Завет. Както се пее в един химн: „Има сила, чудотворна мощ в кръвта на Христа!“ В кн. Откровение откриваме, че победата е спечелена чрез кръвта на Агнеца Божий. А за нас днес е важно да ходим в светлината, защото кръвта на Сина Му Исус Христос ни очиства от всеки грях. Ако изповядваме греховете си, Той е верен и праведен да ни прости греховете, и да ни очисти от всяка неправда (1 Йоан 1:7, 9). Нека февруари бъде истински месец на очистването чрез Христовата кръв за всички нас!

п-р Благовест Николов