Послание – март 2023 г.

Послание – март 2023 г.

БЛАГОВЕЩЕНИЕ

            На Благовещение празнуваме празника на жената, на съпругата, на майката, защото нейната роля в семейството е много важна. Но аз искам да си спомним за едни други жени, за едни възрастни, стари майки – нашите баби. Те винаги са оставали в сянка, били са някак недооценени, дори забравени. А ролята на благочестивата баба е много голяма. Тя ще разказва на внуците си Божието слово като приказка. Тя ще научи внуците си да се молят, да пеят чудесните евангелски песни.

Библията отделя специално място на задълженията на бабите. Когато в Египет чрез Мойсей Бог правеше чудесата, Той заръча: Да разкажеш на сина си и на внука си това, което направих в Египет (Изх.10:2). На прага на обетованата земя след 40 г. скитане из пустинята, когато децата вече бяха възрастни и бяха единствени свидетели на чудесата в Египет и пустинята, Бог им заръча: Да не забравиш делата, които си видял … но ги напомняй на синовете си и на внуците си (Втор.4:9).

Бабата на Тимотей предава своята вяра не само на майка му, но и на внука си Тимотей.

Когато на остров Крит ап. Павел оставя Тит да организира повярвалите общества в църкви, той отделя специално внимание на бабите: Старите жени да имат благоговейно поведение, да не са клеветници, нито отдадени много на вино, да поучават това, което е добро, да учат младите жени да обичат мъжете си и децата си, да са разбрани, целомъдрени (Тит 2:3-5). В църквата бабите имат задължение да бъдат пример с живота си, но и да учат младите жени, да споделят с тях своите житейски и духовни опитности. На всички жени – и на млади и на стари – честит празник, с пожелание към бабите да бъдем неуморни в нашето служение на Бога, най-вече като служим на внуците си! 

                                                                Цвете Куличева