Послание – октомври 2021 г.

Послание – октомври 2021 г.

„Вие знаете по какъв начин, още от първия ден… не пропуснах да ви изявя нищо от това, което е било полезно, и да ви поучавам и публично, и по къщите… [на] покаяние пред Бога и вяра в нашия Господ Исус Христос”

(апостол Павел; Деяния 20: 18 – 21)

Ние, протестантите!

На 31 октомври преди 504 години, през далечната 1517 августинският монах и преподавател по богословие в университета във Витенберг, д-р Мартин Лутер, окачва на вратата на дворцовата катедрала своите 95 тезиса и поставя началото на Протестантската Реформация.

Много често хората ни питат, кои сме ние и срещу какво протестираме. Както може би знаете (ако сте се преброили електронно) има такава графа и в преброителната карта при тазгодишното преброяване. Ако сте религиозен, можете да се определите и като „протестант”.

Всъщност понятието идва не толкова от протестиране в днешния широк смисъл на тази дума. То идва от латинското protestari (‘протестари’), което значи „заявявам”, „изявявам позиция”.

Подобно на апостол Павел от горния текст, ние протестантите сме се посветили да изявяваме, да прогласяваме „покаяние пред Бога и вяра в Господ Исус Христос”. Ние се придържаме и заявяваме, че единствено Божието слово е нашата основа за вяра и практика, че спасението е само по Божия благодат, само чрез вяра, само в Христос и само за Божия слава.

А вие? Как се определяте вие? На какво (кого) държите? И зад какво (кого)
твърдо стоите? Къде ще се преброите? При Христос, или при някого другиго? Това е днес въпроса! Елате в църквата и срещнете Господа!

п-р Станислав Алексиев