Послание – май, 2024 г.

Послание – май, 2024 г.

Уникалността на Христовото Възкресение

Приятели, има едни приказки в интернет пространството, които провокират нещо в мен и съм длъжен да реагирам активно. Един студент пише: „Християните си мислят, че Исус е уникален, защото е възкръснал от мъртвите, но това не е вярно. Възкресението е била тема на повечето древни религии. Гръцкият бог Дионисий се е върнал от мъртвите, така също египетските богове Озирис, индийския бог Ганеша и също японските богове. Абсурдно е в това, което християнството вярва.“ За съжаление не са малко хората, които мислят по този начин. Какъв е библейският отговор?

1/ Нито едно от тези божества не знаеше, че ще умрат. Дионисий бил убит още в юношеска възраст. Озирис бил измамен и убит от съперници. На всички тях смъртта ги постигнала неочаквано, както се случва с всеки човек. Исус, за разлика от тях, не само знаеше, че ще отиде на смърт, Той дори знаеше метода, по който ще умре: разпъване!

2/ Нито едно от тези същества не е отишло доброволно на смърт. Всички други богове срещнаха своя край по един човешки начин. Някои, като Ганеша, са се опитвали да се бият с по-силни от тях врагове и са загубили; други, като японското божество Изанами, умрели от болести. Нито един от тях не е имал намерение да умира, а смъртта им идва неочаквано. Христовата смърт, обаче, бе напълно различна. Той предузна Своята предстояща смърт и избра да отиде на кръста.

3/ Нито един от тези богове не се е върнал към живот със своя сила. Във всички други случаи, божествата са получавали външна помощ, за да избегнат гроба. Или друго божество го е въздигало или те са били обновени от някаква друга по-мощна сила. Случилото се с Исус, е съвсем различно. Като богочовек, Той твърдеше, че ще победи смъртта. Забележете разликата: те мамеха със смъртта, а Исус я победи! Смъртта и възкресението на Исус отвориха вратата за нов живот. Възкресението на Христос е покана да влезем още сега в този нов живот чрез вяра в Царя, който умря, погребан бе, но възкръсна!          

п-р Благовест Николов