Послание – май 2023 г.

Послание – май 2023 г.

От ден на ден

Месец май има много празници. Като се започне от първото, шестото, двадесет и четвъртото число един след друг са все празници. Няма да повярвате, но най-причудливият, който открих е на 31 май – Световният ден на блондинките. Тъй като те се чувстват онеправдани, мачкани и подигравани – ето и на тях им подаряваме един ден от годината, споделят инициаторите.

Това може да звучи трагикомично, но аз все си мисля, че не само тук в България, но и по други места по земята хората са разделени. Едни подценяват други, защото са по-богати, или по-образовани, или по-находчиви, съобразителни и какви ли още не. Делим се на млади и стари, здрави и болни, хубави и грозни, брюнетки и блондинки и това сякаш си е в реда на нещата. И се питаме – няма ли нещо, което ни обединява?

Има! И това е грехът в живота на всеки човек по лицето на земята. Ап. Павел пише, че „няма праведен нито един“ (Рим. 3: 10). Това най-много обединява човека. По този признак няма делене. И знаете ли, ще има и специален ден на греха. И това ще е Денят на нашия Господ. Тогава всички ще застанем открити, такива каквито сме пред Неговото съдилище (Откр. 20:11).

Няма възможност точно този ден да не го „празнуваме“. Ако не вярваме в и не познаваме Господ Исус Христос като наш Спасител и Господ, ще бъдем осъдени всеки ден да ни е ден на греха в ада. Ако Го познаваме, то Денят на нашия Господ ще е възторжена радост и небивало блаженство. Защото Той е Светлината, която е победила греха и чрез възкресението дава нов живот на тези, които Му се доверят.

п-р Станислав Алексиев