Послание – септември, 2023 г.

Послание – септември, 2023 г.

Научи Истината!

Защото Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине нито един, който вярва в Него, но да има вечен живот.

Йоан 3:16

Този месец много деца прекрачват за първи път училищния праг. За тях е нещо ново, непознато, различно. Дори си нямат и представа, че това ще бъде опитността им поне още 7-8 години, а при някои над 15 години. Тези, които не започват сега, вече са разбрали какви са условията, изискванията в училището. Някои са завършили не само едно, а няколко училища. Тези, които са по-възрастни, вече са позабравили какво е да си ученик. В църквата хората, наричащи себе си „християни“, всъщност са Христови ученици. Може да си мислим, че знаем много, но да не забравяме максимата, че човек винаги може да научи нещо ново. Много важен е изборът ни на учител.

Евангелист Йоан описва срещата на един учен човек с Господ Исус Христос. От текста разбираме, че Никодим е юдейски началник – не просто учител, обикновен фарисей, но от отбраните началници. Този човек дойде при Исуса нощем. Някои смятат, че е дошъл тогава, защото се е страхувал да не го види някой, че разговаря с Исус, но много е възможно просто да отива през нощта, защото денем Исус не оставаше сам, а така щеше да има възможност да прекара повече време с Него и да има по-дълъг и ползотворен разговор.

В този разговор Никодим научи най-важната истина в живота си. Бог възлюби целия свят, всички хора, народи и заради тях пожертва най-свидното Си – Своя Единороден Син, за да може всички, които повярват в Него, да живеят във вечно общение с Бога!

Ти и аз научили ли сме тази истина? Ако сме я научили, нека живеем според нея. Ако не сме, сега е благоприятното време да я научим.       

П-р Тошко Христов